Loslaten

Hoe je loslaten kan toelaten: het vinden van vrijheid in controle.

Losjes laten is misschien een mooi begin. Het geeft ruimte om wat dieper te kijken. Soms lijken we vast te zitten. In onszelf, in situaties, in het leven. Het is dan makkelijk om te zeggen dat we los moeten laten en weer door moeten gaan, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat als je anders zou kijken naar loslaten?

Er is dus kennelijk iets wat je aan het vasthouden bent. Of het nou spullen, mensen, gedachtes of gewicht is. Ze leveren je ook, al ben je hier niet van bewust, altijd iets op. Hoogst waarschijnlijk een bepaalde vorm van controle. Zo kunnen bijvoorbeeld spullen je een gevoel van waarde geven en mensen een gevoel van houvast, gedachtes grip en gelijk willen hebben over situaties uit het verleden en lichaamsgewicht houvast geven om stevig te staan of mensen op afstand te houden.

Controle loslaten is eng, maar de waarheid die erachter ligt onderdrukken door zogenaamde controle brengt je veel verder van huis en is op de lange termijn niet vol te houden.

Kijk anders en laat toe

Wat wel helpt, is om met jezelf af te spreken dat je bereid bent om anders te kijken en toe te laten. Wat zit er achter de pijn die we niet willen doorvoelen? Wat hou je zo angstvallig vast? Het dient je niet meer. Het brandt je eerder op. En ja daar komen we weer. Het lijkt het mode-woord van de laatste tijd, overtuigingen. Het zijn overtuigingen die je vast laten zitten op een plek waar je niet wil zijn. Nu kun je zonder inzicht overtuigingen proberen te keren. Dat zal tijdelijk werken. Affirmeren dat je waardevol bent zonder het echt te geloven, brengt alleen nog maar meer frustratie. Wat wel helpt, is om naar de kern te gaan van jouw zogenaamde beschermingsmechanisme, want dat is het, je beschermt jezelf tegen het niet hoeven voelen van bepaalde pijn. En dus heb je gekozen voor bepaalde houvast ofwel controle. Wie zou je zijn zonder de controle van?

Maar hoe dan? Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf. We hebben een challenge ‘De Gift in de Shit’ Hier nemen we je in een week tijd aan de hand, stap voor stap om los te laten. Wat je ervoor terug krijgt is vrijheid. Weer vrij zijn van de ballast die je veel te lang hebt gedragen

Een greep uit onze andere blogs

NEWBFF - Blog - Tamara - trauma - en - heling

Trauma en heling

Na de diagnose van PMR realiseerde ik me dat ondanks mijn eerdere inspanningen voor traumaverwerking, vergeving en loslaten, mijn ziekte me dwingt om diepere lagen van afwijzing, schuld en veiligheid te verkennen en te accepteren zonder oordeel.

Lees verder »
NEWBFF - blog - Tamara Hillebrandt - ik - en - spierreuma

Ik en spierreuma

Ik en spierreuma: een diagnose die ik dus nooit had verwacht. Ik betreed een wereld die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Hoe kan dit gebeuren?

Lees verder »