Wie ben jij?

Wat blijft er van je over nu alles… of in ieder geval een hoop wegvalt?

“Moeder. Ik ben moeder van Jayen. Maar ben ik geboren als moeder?”

De schooljuf kan niet meer voor de klas staan. Wie is dan nog de juf? Zonder school & kindjes aan wie ze kan lesgeven? De ober die zijn gasten niet meer kan bedienen. Wie is dan nog de ober? Zonder dienblad & zijn gastvrijheid? De kapper die zijn klanten niet meer kan behandelen tot in de puntjes? Wie is dan nog de kapper? Zonder zijn schaar & potjes verf?

Jezelf voorstellen of introduceren doe je met je naam. Is dat dan wie je bent? Nee, dat is je naam. De volgende vraag is meestal:

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben schooljuf.
Ik ben ober.
Ik ben kapper.

Is dat dan wie je écht bent? Nee, dat is je beroep (…die ook nog eens (tijdelijk) is weggevallen).

Wat blijft er dan nog over?

Ik neem jullie graag even mee terug in de tijd.

Als kleuter maakte ik kennis met Ritmische Gymnastiek. Een sport die dans, acrobatiek en choreografie combineert. Ik vond het heerlijk om rond te dartelen, maar was op 5-jarige leeftijd ook leergierig en een doorzetter. Ik bleek een talent te zijn en werd meerdere malen Nederlands Kampioen. Als kers op de taart mocht ik in 1998 naar de Jeugd Olympische Spelen in Moskou.

Met een blik op de toekomst besloot ik de sport te combineren met de Havo voor Muziek & Dans. Naast de vele uren studeren in een dansstudio, sporthal en klaslokaal, kwam ik tot ‘rust’ tijdens het uitgaansleven. Ik was van begin tot eind op de dansvloer te vinden, hier liet ik mij inspireren en kon ik mijzelf opladen.

Na tien jaar topsport zette ik een punt achter een mooie tijd van hard trainen, vele medailles en bekers. Zo kon ik me volledig focussen op mijn danscarrière en kon ik ‘gemakkelijk’ doorstromen naar de Internationale Hogeschool Codarts waar ik de dansopleiding volgde. In 2006 mocht ik me officieel een professionele danseres noemen.

‘Yes, ik had een papiertje! Was ik dan nu dat papiertje? Ofwel een danseres. En dat mijn hele leven lang?’

Het begin van NEWBFF

In 2008 heb ik Tamara leren kennen via Safe School en inmiddels maken we meer dan 12 jaar bewustwordingsprogramma’s op scholen. Hier helpen wij kinderen te verbinden met zichzelf en van daaruit met hun omgeving d.m.v. (dans)theater, een Safe Talk en workshops.

De Safe Talk is niet gebaseerd op discussie of debat, maar op het creëren van wederzijds begrip en respect. Het gaat erom dat je laat zien wie je wezenlijk bent. Whaaa, dit was (13 jaar geleden) volledig nieuw voor me: een ‘veilig gesprek’ voeren. Ik moest mezelf kwetsbaar opstellen als begeleider van de groep en vond dit doodeng in het begin. Dit werd ongemerkt een begin van een nieuwe richting.

Safe School | Tamara Hillebrandt | Lavinia Schenkhuizen | coaches | dansersjpgHet mooie aan het werken met kinderen is dat ze puur zijn en een prachtige spiegel voor mij zijn. Dit heeft me uitgedaagd om dieper binnen mezelf te kijken en verbinding te vinden met mijn ware zelf. Deze innerlijke reis heeft mij en Tamara geleid naar NEWBFF (New Beginnings For Freedom).

de poorten openen

Met NEWBFF helpen wij nu ook volwassenen anders te kijken en geven we tools om geluk op alle vlakken in je leven toe te laten. Ik hoor mensen denken: “Is Lavinia dan nu ineens coach?”

Langzamerhand vallen de puzzelstukjes in elkaar! Ik vind het heerlijk om mensen te enthousiasmeren, aanmoedigen en aansteken met mijn positiviteit. Een negatieve gedachte ombuigen in een positieve. Ik houd van communiceren en de diepte ingaan om vervolgens “de poorten te openen”. Om angst te vervangen voor liefde. We hechten aan wie we denken te zijn. Want zij is de schooljuf, hij de ober en hij de kapper! En ik?

Ik was een topsporter, toen een danseres… en nu:
Moeder! Ik ben moeder van Jayen! Maar ben ik geboren als moeder?

hechten aan een bepaalde vorm

In relaties hechten we ons ook het liefst aan een bepaalde vorm! “Jij bent de perfecte partner voor mij!” Of… “Onze vriendschap is voor eeuwig.” De angst om los te laten voor het onbekende. We hoeven geen keuze te maken, maar het enkel te laten ontvouwen. Alles gaat precies zoals het moet gaan.

Niets is blijvend! Alles is altijd in beweging.

Dus wie ben jij zonder naam, beroep of enkele vorm? Wie ben ik? Dit antwoord is voor iedereen hetzelfde, namelijk ♥️

Liefs Lavinia

PS: Omdat we het zo belangrijk vinden dat iedereen de kans moet krijgen om te leren wat we op school niet hebben geleerd, hebben wij heel overzichtelijk en duidelijk de ‘In 6 stappen naar vrijheid’ uitgelegd. Nu gratis te downloaden. (Thank us later 😉 )

Een greep uit onze andere blogs

NEWBFF - Blog - Tamara - trauma - en - heling

Trauma en heling

Na de diagnose van PMR realiseerde ik me dat ondanks mijn eerdere inspanningen voor traumaverwerking, vergeving en loslaten, mijn ziekte me dwingt om diepere lagen van afwijzing, schuld en veiligheid te verkennen en te accepteren zonder oordeel.

Lees verder »
NEWBFF - blog - Tamara Hillebrandt - ik - en - spierreuma

Ik en spierreuma

Ik en spierreuma: een diagnose die ik dus nooit had verwacht. Ik betreed een wereld die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Hoe kan dit gebeuren?

Lees verder »