Zonder weerstand geen vooruitgang

Vervolg van Blog ‘Een maand wonen bij Living miracles van David Hoffmeister op Mallorca’.

In de ochtend doen we expressiesessies. Eerst ga je ongeveer 10 minuten in meditatie en dan vertel je wat je voelt. Als je weerstand voelt, dan weet je wat te doen. Dan is er altijd iets dat om aandacht en heling vraagt. Ik ben het gewend om Healing Circles te begeleiden en voel dan ook een hoop oordeel opkomen ten opzichte van de begeleider. Wat komt het Ego toch snel om de hoek kijken! Kan ik alweer gelijk met mezelf aan de slag.

Iemand uit de groep heeft het moeilijk en ik zie dat ze zich verliest in de verhalen. In plaats van de juiste vragen te stellen en haar te begeleiden, zegt de begeleider haar alleen maar, dat ze te langdradig is en te veel ruimte in neemt. Ik zie haar dichtslaan en ik begrijp er niks van. Waarom helpt ze haar niet liefdevol? Waarom is ze zo hard voor haar? Dit is toch ook haar ego?

Wat ik hier leerzaam vond, is dat ze precies kreeg wat ze over zichzelf geloofde. Het was letterlijk een spiegel en heel confronterend en juist in die weerstand, het niet meer weten lag het geschenk. En natuurlijk lag er gelijk een kans voor mezelf. Waarom raakt het mij dat ze niet geholpen wordt?

Van binnen in gevecht

Zonder dat ik er erg in heb, ben ik van binnen in gevecht met de begeleider. Ik zie van alles wat ik alles behalve spiritueel vind. (Het is verder overigens een hele lieve vrouw.) Ik realiseer mij dat ik nu zelf enorm aan het oordelen ben en vol zit met privégedachtes, die ik niet uitspreek. Goed bezig, Tamaar!

Later op de kamer heb ik het er met mijn kamergenootje over en kijken we samen naar wat ze diep van binnen over zichzelf gelooft. Haar mond viel open. We leven dus echt zoals David zegt het verleden. Als je in de kindertijd bent gaan geloven dat jij niet gehoord mag worden. Wie gaat er dan luisteren?

bijzonder bijeenkomsten met david

De film- en online bijeenkomsten met David zijn heel bijzonder. Bij hem voel ik echt nul weerstand. Elk woord komt binnen, zoveel wijsheid en onvoorwaardelijke liefde. Wat grappig is, is dat het de hele maand precies over alles gaat waar ik nog vragen over heb of tegenaan loop. Zelfs de mensen waarmee ik hier zit zijn de juiste spiegels, de films die we kijken en dat wat ik meemaak.

Het gaat toevallig veel over innerlijke leiding volgen. We hadden hier een guidance-retreat. Wat ik eruit heb gehaald is, dat je echt moet erkennen dat dit leven een ‘droom’ is en dat je voor 100% moet kiezen om een leven vanuit de Bron te willen leven. Je echt moet durven je over te geven, volledig in harmonie met al dat is. Geen privégedachtes, geen people pleasing en geen compromissen. Luisteren naar de innerlijke leiding en stap voor stap vanuit het NU leven. Het zijn zeer nuttige richtlijnen. Door frustraties, angsten of welke vorm van onvrede bloot te leggen en eerlijk te zijn lost de sluier die voor de waarheid hangt op.

FIlms

David gebruikt films om het uit te leggen. Zo keken we naar de film the Matrix. Hier is ook heel zichtbaar dat, wanneer je ook maar een beetje twijfel toelaat, de angst het overneemt. Het ego wil niks liever dan dat jij gaat strijden, je druk maakt over van alles en bang bent. Na de film kun je vragen aan David stellen. Veel vragen gingen over hoe om te gaan met familie. Het gaat er niet om dat je alles achter je laat en de boel de boel laat. Het gaat erom dat je inziet dat de wereld een schijnwereld is waar niks werkelijks te halen valt. Echt helemaal niks. Het is een wereld van streven, macht, lust en hebberigheid. Ja, zul je misschien denken we zitten er toch in en hebben het er toch mee te doen? We kunnen vanuit de droom de heelheid weer ervaren. Je zogenaamde zelf voor 100% overgeven aan de Bron. De Bron gebruikt alle symbolen uit de wereld om jou te helpen de echte verlossing te vinden, want dat is namelijk de bedoeling, dat je inziet dat we een zijn, dat er geen anderen zijn. Alles wat je denkt te zien, een afspiegeling is van de denkgeest. Deze mag geheeld worden en vanuit hier herenigd worden met zijn enige schepper. Als een droom in de nacht die soms zo werkelijk lijkt. Langzaam en zachtjes mogen we ontwaken uit deze droom. Langzaam mogen we de observator worden en een droomleven leiden vanuit de Bron. Een houding aannemen van overgave, van niet weten, in vertrouwen dat het beste zal geschieden. Hij legt ook uit dat wij mensen vaak de leiding vragen gebaseerd op de toekomst. Dat we een betere toekomst willen. Hier een soort routekaart voor willen hebben. Dit is niet hoe het werkt. Het is en gaat om leiding vragen in het NU.

Dit vind ik zelf een hele lastige. Ik loop voor dat ik er erg in heb ook al vaak snel op de zaken vooruit.

peaceful warrior

Een grote doorbraak die ik totaal niet zag aankomen was bij de film Peaceful Warrior. Een film over Dan MilLman. Hij was een groot sporter, ook wel The Lord of the Rings genoemd. Op het moment dat hij weer voor goud zou gaan op de Olympische spelen krijgt hij een ernstig ongeluk. Er zaten in het verhaal veel overeenkomsten met mijn leven. De passie, de verleiding, de teleurstelling, het niet weten, de angst, het ongrijpbare, het destructieve, de schuld, de leiding, de overwinning en uiteindelijk het geschenk. Tijdens het kijken, voelde ik dat ik de film keek met een soort ontkenning. Gedachtes van ja, dat ken ik nou wel, doet mij niks. Alsof ik onbewust mezelf aan het beschermen was. David keek ook mee. Helemaal aan het einde van de film begon mijn lichaam ineens te shaken en liepen de tranen over mijn wangen. “Wat is dit nou?” dacht ik. Ik hoopte nog dat het niet opviel, maar toen ging ook mijn hartslag omhoog en opeens zag ik mezelf het woord nemen. Alles kwam eruit. Ik kan het niet goed navertellen, omdat het wel buiten mij om leek te gebeuren. Duidelijk dat er nog oud zeer zat. Ik dacht hier al helemaal klaar mee te zijn… Iets met blinde vlekken…?

Het pad van bewustwording

David vertelde mij dat al die tijd alles al in mijn voordeel werkte. Het nooit de bedoeling was om mijn passie alleen maar voor applaus te gebruiken. Dat juist hierdoor het pad van bewustwording ingezet kon worden. Het is ook zo. Alles is ook samengekomen. De dans, de jaren werken in de horeca, mijn zoektocht. Ik heb het allemaal kunnen gebruiken voor de voorstellingen die ik heb gemaakt met altijd een diepere boodschap, de Safe Talks en nu met NEWBFF.

mindtraining

Wat we volgens David zouden moeten doen en daar is de mindtraining voor, is alle blokkades die voor de waarheid staan onder ogen te komen en op te heffen. Het Ego wil aanvallen met gedachtes over onszelf, zoals schuld, schaamte, tekorten, angst, onvrede, woede, etc. Het doet er alles aan om het Licht niet binnen te laten. Zo kan bijvoorbeeld de onderdrukte woede uitslaan in lichamelijke klachten, in mijn geval eczeem in het verleden. We geloven onze gedachtes en zoeken oplossingen buiten onszelf, terwijl het zo dichtbij is. Voor de mensen die mij kennen, die weten dat ik zelf lang heb geworsteld met eczeem in mijn nek, handen en op een gegeven moment zelfs mijn gezicht. In de jaren dat ik bezig ben geweest met zelfontwikkeling en vergeving, zijn mijn gedachtes veranderd en ook is mijn eczeem verdwenen. Het Ego valt het lichaam aan met aanvallende gedachtes. Ik wist het al, maar zie nu nog meer dat het zo werkt. Het Ego wil oplossingen van buitenaf, maar het zit allemaal in ons denksysteem dat ons heeft doen geloven dat we schuldig zijn, dat angst bestaat, dat we geen liefde verdienen, dat we waardeloos zijn, dat we iets moeten betekenen, dat we succesvol moeten zijn, dat we een lichaam zijn, dat we gevangen zitten. Alle oordelen zijn een aanval op onszelf. Pffffff, vooral dat laatste! Alleen al de balletopleiding waar het vooral om het lichaam, presteren en oordelen gaat. Ik ben ermee grootgebracht, onderdrukking, oordelen, straffen, ‘people pleasing’ en een heleboel privégedachten…

Hier de kans om het zoals zij zeggen op het altaar te leggen. Dat doe ik dan ook. Ik wil niets liever dan overal aan voorbij kunnen kijken en ik moet toegeven, met alles wat ik weet…. Tis niet makkelijk.

Volgende keer vertel ik over mijn geleide actie naar een huurauto.

Een greep uit onze andere blogs

NEWBFF - Blog - Tamara - trauma - en - heling

Trauma en heling

Na de diagnose van PMR realiseerde ik me dat ondanks mijn eerdere inspanningen voor traumaverwerking, vergeving en loslaten, mijn ziekte me dwingt om diepere lagen van afwijzing, schuld en veiligheid te verkennen en te accepteren zonder oordeel.

Lees verder »
NEWBFF - blog - Tamara Hillebrandt - ik - en - spierreuma

Ik en spierreuma

Ik en spierreuma: een diagnose die ik dus nooit had verwacht. Ik betreed een wereld die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Hoe kan dit gebeuren?

Lees verder »